onsdag den 6. maj 2015

Metalflet - flotte smykker med simple metoder

Vi lærde mange flettemetoder den dag og jeg vil gerne prøve flere af dem, så når jeg har fået det gjord skal jeg nok lægge billeder op her.

Jeg nåede at prøve den ene metode som er blevet til et rigtig fint armbånd som jeg er meget glad for. Man tager 4 stykker metaltråd som er rimelig lange og bukker på midten. Så samler man midten og sætte den i spænd i høvlebænken. Derefter flytter man de 4 tråde længst til højre mod højre og det samme gør man med dem længst til venstre.

Nu er vi klar: Man kan starte enten fra venstre eller højre - det er op til en selv. Men nu starter vi fra venstre. Man tager den tråd der lægger højest til venstre, så trækker man den op over de andre tråde, ned mellem nr. 2 og 3 af de tråde til højre og trækker den derefter ind mod midten så den nu ligger nederst i rækken til venstre.

Så tager man tråden øverst til højre, trækker den op over de andre og ned mellem nr. 2 og 3 af trådende til venstre, op i midten og ud til højre igen så den nu ligger nederst i rækken til højre. Så starter man forfra med den øverste til vestre osv. osv.. Man skal huske at stramme godt hver gang, ellers bliver det ikke jævnt men det er der råd for. Når man har flettet sit stykke færdigt, så kan man tage en smykkehammer med gummihoved og bange let på snoningen. Så retter det sig ud og bliver fint ensartet.

Herefter klipper man enden af som var i spænd og måler stykket til om det har den rette længde til dets formål - her et armbånd. Man klipper fra begge ender, til indtil man synes det passer. Så tager man et lille bukket sølv rør og fylder det med epoxy lim og indsætter hver ende af fletningen i røret. Så skal det bare ligge og tørre lidt og så har man sådan et flot armbånd.








Og så sagde vi farvel til Kurt med en chokoladekage jeg havde bagt, da det var hans sidste gang inden hans velfortjente otium.


Filtning uden besvær

Vi har filtet bolde og flade billeder som begge er nemme at gå til.

Bolden filter man ved at tage en omgang uld og vikler det ind i garn indtil man har en god rund kugle som skal fungere som kærnen til ens bold. Så tager man og trækker uldet fra hinanden - man må nemlig ikke klippe i ud, for så ødelægger man fibrene og uldets evne til at hænge sammen - og pakker kærnen ind med små, flade omgange uld, indtil man er tilfreds med størrelsen og overfladen er ensartet.

Derefter dypper man bolden i en skål med lunken vand og sæbespåner indtil den er godt gennemblødt. Så rulder man bolden mellem sine hænder, i starten forsigtet og senere med mere og mere kraft så det hele filter sig godt sammen. Til sidst kan man rulle bolden på en bambusmåtte hvis man vil have en hel fadt bold.

Så skal den bare en kort tur i tørretrumbleren og så er den lækker og klar til sjov.




Ved billedet tager man et stykke uld som fylder ca. et A4. Så tager man små stykker farvet uld og lægger på til man har dannet sit mønster. Derefter tager man håndfulde med sæbevand og hælder på billedet indtil det er godt gennemblødt. Så masserer man sit farvede mønster ind i den hvide uld ved hjælp af cirkulærer bevægelser med pegefinger og langemand. Når det hele sidder godt fast, kan man rulle billedet ved hjælp af sin bambusmåtte. man ruller den godt med masser af præs på, så billedes samler sig helt. Billedet er færdigfiltet, når man kan ane det farvede uld på bagsiden, for så er det alt sammen filtet godt sammen.



Ben og horn - krematoriesløjd

Så er der gang i sløjd med sjov for lugtesansen :P

Spøg til side, så er arbejdet med horn og ben noget som virkelig ikke lugter særlig rart når man sliber eller skærer i materialerne... Deraf navnet krematoriesløjd.

I horn lavede vi en ske. Man lavede en form til træ hvor man gravede hulningen ud og derefter fyldte det ud med tin, for til sidst at udhule holdet i træet endnu mere. Derved har man formen til at lave det som gør en ske til en ske.




Så finder man til stykke horn, som måske skal deles på langs for ikke at have et alt for buet stykke. Når man har et trykke man kan li', så smører man det in i lindolie og lægger dem i ovnen i i ca. 7 min. ved god varme. Derefter lægger man stykket i spænd mellem 2 stykker træ og venter i 15-20 min. Så er stykket blevet fladt og når det er helt afkølet kan man tørre resten af olien af og skære skeformen ud af hornet ved hjælp af dekupørsaven.

Derefter sliber man sin ske til og smører den igen ind i lindolie og en tur til ind i ovnen, blot kun i 2 min. Så tager man hurtigt sin ske ud og lægger den i pres i sin form. Efter ca. 20 min. kan man tage sin ske ud - nu i fin skeform - tørre olien af og slibe den fin. Så er ens ske færdig og flot.



Vi lavede også Maori smykker i okseben.

Som inspiration have Kurt en masse Maori smykker med og billeder af dem. Vi kunne lave en af dem, eller vi kunne lave vores eget design. Min mors 50 års fødselsdag var lige på trapperne og jeg ved hvor fascineret hun er af  Nordisk Mytologi. Så jeg besluttede mig for at lave Ask Yddrasil ud af et stykke okseben. Jeg tegnede mit design på mit stykke ben og borede huller ud og savede det som skulle væk med en løvsav. Ganske hyggeligt arbejde.
Til sidst sleb jeg smykket fint med sandpapir og smergellærred men holdt dog lidt tilbage så man stadig kan fornemme at materialet er ben og ikke plastik, som ben godt kan minde om når det er pudset helt op.


Hækling - hygge for nogen, helvede for andre

I starten af dette modul skulle vi hækle. Vi fik lov at låne en hækkelnål med hjem og Mette havde fint lagt inspiration og vejledning op på vores fælles blog - haandvaerkogdesignbornholm.blogspot.dk, men hækling kom ikke nemt til mig. Et eller andet gik galt hver gang og jeg sad med en stram klump knude, som ikke ville noget som helst. Endnu en gang var youtube min ven og jeg fandt denne søde video med en lille mus. https://www.youtube.com/watch?v=jFEeRBwk5nE.

Jeg var nødt til at finde hendes anden video om "the magic circle" for at kunne starte, men da jeg fandt den og længe havde spruttet over det i arrigskab, lykkedes det og jeg var i gang. Jeg har ikke nogen billeder fra processen, men her er et billede af min lille mus.




Den er super sød, knap 5 cm. lang og jeg har planer om at øve mig lidt i sommeren, men lige på stående fod er hækling et sted hvor jeg har 10 pølsede tommelfingre :P

Home Sweet Home

Jah... Flot er det jo at der er gået 5 måneder siden mit sidste indlæg på bloggen -.-'
Jeg undskylder for min sløvhed, men når man har sådan et spændende fag som Håndværk og Design, hvor der heletiden sker nye ting, så glemmer man at det jo også skal vises her på bloggen :P

Omkring Oktober fik vi en fed opgave - den hed Home Sweet Home! Opgaven gik ud på at lave noget til ens eget hjem. Da vores underviser Kurt præsenterede opgaven, fortalte han at man burde presse sig selv. Altså var man vandt til at arbejde med en symaskine, så skulle man overveje at lave noget med værktøj i stedet og var man vandt til at stå med alt drengerøvs-legetøjet, skulle man overveje at sætte sig ved symaskinen og nulre med den :)

Så jeg valgte at hoppe i sløjd lokalet. Mange af de andre havde fede idéer! Knagerækker, gyngeheste og lamper af gamle havemøbler for bare at nævne nogle af dem.

Men jeg vidste ikke hvad jeg ville lave... Det tog mig et par dage før jeg fik en idé som jeg rigtig gerne ville kaste mig ud i. Min kæreste (som tit bliver subjekt for mit arbejde, eftersom jeg sjældent kan finde på noget til mig selv men han har så mange interesser man kan udvikle noget fra) har for mange år siden. Det er et gyser spil som minder lidt om Stratego, hvor man har en masse brikker den anden ikke er se hvad er, men man har karakter kort til brikkerne. Vist herunder:



Man flytter brikkerne med ønske om at finde den andens brik som repræsenterer en bog. Når man har fundet den andens bog har man vundet, men er den brik man udfordre en anden karakter, udfordre man karakteren på en af kategorierne vis nedenunder. Den der har laves her tabt sin brik.


Michael har brugt maaaaaaange timer på hans spil og det er også sjovt at spille, men det hele er lavet ud af pap og papir. Derfor slog det mig, at jeg vildt gerne ville lave spillet til ham i træ. Så skulle man ikke være nervøs når man ville spille det :D

Jeg vidste hurtigt at jeg ville lave brættet som et skakbræt, men jeg havde ingen idé om hvordan. Her kommer denne mand ind i billedet - Steve Ramsey. Jeg fandt ham på youtube hvor han havde en fed serie med hvordan han har lavet et skakbræt og jeg var vild med hans måde at lave det. Herunder er et link, hvis man skulle have lyst til at se første video i serien.

https://www.youtube.com/watch?v=f_MlMjwBLPM

Jeg ville gerne have lavet pladen i flot valnødetræ ligesom han gjorde, men min pengepung var ikke enig, så mit spil blev lavet ud af en fed, stor bøgehylde vi havde til overs.
Der skulle være 5 spilleplader: 4 med 7x5 fælter og 1 med 7x7 fælter. Jeg bejsede halvdelen med en mahogni bejsnings farve, men der skulle noget matematik til. Ved de 4 spilleplader kunne jeg bare bejse halvdelen af alle de stave jeg skar ud. Ved midterpladen måtte jeg skære stavende over så de blev 4 fælter lange på den ene side og 3 fælter lange på den anden. Så tog jeg begge bunker og besluttede mig for at hvert hjørne af brættet skulle være mørkt så derfor skulle der være mest mørkbejset til midterpladen.



Brikkerne skulle ligesom originalt være gravsten, men for at gøre det lidt nemmere for mig selv besluttede jeg mig for at gravstenene bare skulle være buede i toppen og høvlede derfor en passende lægte buet i toppen.






Så samlede jeg stavende med trælim og da alle sad godt sammen, skar jeg dem over på tværs så der kom nye stave med skiftevis mørke og lyse felter. Derefter skiftede jeg rundt således at felterne kom til at ligge som ved et skakbræt og limede derefter de nye stave sammen med trælim.





Da de alle var tørre og fine, malede bagsiden sort på dem alle og har planer om at beklæde dem alle med mørkerødt filt når pengene er til det. Så malede jeg de tegn som var på de originale pap plader - N(nord, S(syd) osv. samt blod på fire felter på det midterste bræt og skellet hoveder i midten. Til allersidst fik alle spillepladerne en masse omgange skibslak indtil de var helt glatte og lækre at røre ved.



Brikkerne er stadig undervejs, da de desværre ikke blev så gode. Men selve spillepladerne var et hit og Michael blev meget glad da han fik dem i julegave.